lördag 3 mars 2012

Islossning

Laddad till tänderna styr jag bilen mot kusten. Isen håller på att släppa lite varstans. Vintern är äntligen över och det går ett lyckorus genom min vintertrötta kropp.

Under det gångna året har jag införskaffat ett nytt flytetyg, en Dave Scadden Outlaw Renegade (i det stora landet i väst vet man hur man namnsätter produkter....). Det blir nu premiär för den ramlösa, innerslangslösa och forsränningsklassade pontonbåten. Först skall den dock pumpas upp. Jesus, efter nära 20 minuter konstant pumpande är jag helt slut. Pumpa pontonbåt borde vara något för de stora gymmen.
Årorna monteras och spöt riggas medans adrenalinet stiger. Samma känsla varje år när det begås premiär - en härlig känsla och lika intensiv fortfarande trots att jag tappat räkningen på hur många gånger jag befunnit mig i samma situation.

Det är full sol när jag glider ut ur viken.

Ute på frivattnet kan jag konstatera att jag är helt ensam så långt jag kan se. Jag lossar årorna, lägger upp mina fenförsedda fötter på stödet i fören och börjar ro mot det första stället. Båten är nästan chockerande lättrodd och jag tillryggalägger samma sträcka, som med Fishcat 4:an tog en halvtimme, på dryga tio. Fenorna åker ner och jag glider sakta in över grundfladen. Det är svag frånlandsvind.

Omgående visar sig fisk i ytan. Ett par lugna head-tail vak får vattnet att gunga förföriskt. Action redan efter dryga 10 minuter i böljan den blå! Huvudet slår frivolter och det stigande adrenalinet går nu i taket. Med darrande händer matar jag ut lina och låter första kastet gå. Hugget faller direkt efter flugans nedslag.
Vem har sagt att detta fiske är svårt?
Upp i luften går en havsbåge, den sliter och rusar - är helt vild och jag jublar.
Klubban faller över en 2 kg:s båge i praktformat. Jag misstänker att det finns fler fiskar på flaket men frestelsen att fräsa iväg till nästa spot gör att jag beger mig. Fenorna upp, årorna ner.

Nästa ställe är en klassisk vårvik med leopardbotten. Här får jag kasta ett tag. Byter fluga med jämna mellanrum. Dricker kaffe ur termos och njuter i den gassande solen.
Timmarna går. Utanför ett litet rev anar jag ett par nafs. Fisk eller tångruska? Jag ändrar position och får ny vinkel. Kastar. Hugg!
En fin 45:a lyfts ombord - vårens första öring!Jag lyckas därefter landa två bågar till, båda runt 1,5 kg och lika fina som den första. Även i år verkar kusten vara nerlusad av dessa snabbsimmare.

Efter vinterns eskapader vid binstädet är det ett antal nya mönster som testas med stor entusiasm och en som visar sig mycket lyckad är den nya varianten av B3-bonker.En ny säsong är här och det ska bli intressant att se om senaste årens trend med vikande havsöringstammar håller i sig eller har kanske den stora kullen med småöring som bet frenetiskt i flugorna 2009-2010 klarat sig och vuxit sig stora? Hösten gav inga svar, kanske våren gör det.

8 kommentarer:

kobben sa...

Bra rapport och grattis till en härlig premiär!
Mvh jonas

Karki sa...

Kul med nytt flytetyg, kommer bli vasst i vår :). Och grattis till fiskarna :).

Anonym sa...

Vem har sagt att det här fisket är svårt? Skön mening. Själv funderar man ju nästan på att lägga ner detta fiske eftersom man själv aldrig får nåt. /bejker

HaLster sa...

Tack grabbar! Bejker - när det väl lossnar kommer du vara glad över att du hängde i.

aXEL sa...

Hej,

Vad kostar pontonbåten och var kan man köpa dem?
Grymt skrivet i övrigt, man blir sugen!

HaLster sa...

Hej Axel, båten har jag skaffat från USA, finns tyvärr ingen återförsäljare i Europa. Skulle tro att ett listpris i sverige landar på runt 15 laxar.

Jonas sa...

Stor Gilla markering för gummibenen på flugan!
Skön inledning på våren, kommer följa bloggen denna vår med :-)

HaLster sa...

Tack Jonas. Gummiben skall aldrig underskattas :-)