lördag 9 april 2011

Storspigg - öringgodiset #1

Storspigg (Gasterosteus aculeatus aculeatus) är en av de viktigaste födoämnena för havsöringen under vinterhalvåret då den inte kan jaga strömming i samma utsträckning som under sommaren.

Den är också mycket tacksam för oss flugfiskare att imitera, helt enkelt för att den är lagom stor. Maximalt uppnår den dryga decimetern men vanligast i skärgården är 5-8 cm. Med andra ord, fullt hanterbart med våra vanliga krokstorlekar och material.

Flera är de flugmönster som med varierande framgång avbildar den lilla betesfisken i torrt tillstånd men få är de flugmönster som också ger intrycket av storspigg i vått tillstånd.

Fortfarande, under rådande kallvattensäsong, är räk och gråsugge-imitationer de som fungerar bäst under fisket men längre fram på säsongen glider det över till fiskimitationernas favör. Med det i åtanke, har jag under den gångna veckan anammat ett ännu så länge okänt flugmönster. Jag hittade förlagan på internet och har sedan justerat ett antal parametrar, parat ihop den med mitt "gamla" mönster för storspigg och låtit den bada ... i badkaret.
Den är ledad, dvs. bunden på två krokar där den bakre kroken har fått själva krokböjen bortknipsad.

Den rör sig på ett spännande sätt och har det rätta stuket, även i vattnet - återstår att se vad flugan kan uträtta i skärgården. Blir den en succé kommer jag publicera en bindbeskrivning, om inte, får den gå tillbaka till fluglabbet.

2 kommentarer:

Ulf Hagström sa...

Ser ut som en kanonfluga, ledade småfisk imitationer gillar jag ju skarpt! :D

HaLster sa...

Kul att du gillar den Ulf!

Skall bli spännande att se om den kan leverera, speciellt när spiggen stimmar ihop sig och man har jagande öring i vattnet. Ibland har jag haft bättre utdelning med helt motsatta flugor i såna sammanhang, tex. B3 bonker och dylikt.